Zonnepanelen

Bewoners delen samen 420 zonnepanelen in Ypenburg

Hoe een groot plat dak van Lyceum Ypenburg energie voor de wijk opwekt

Een groot rechthoekig en metaalkleurig gebouw aan de Laan van Kans in Ypenburg is dé plek waar jongeren hun talent ontwikkelen en het beste uit hunzelf halen. Niet alleen zij, maar ook het grote platte dak van het Lyceum Ypenburg heeft veel potentie. Dat dachten de buurtgenoten van de Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg ook. Zij zagen het dak als de perfecte plek voor zonnepanelen. Met als resultaat: 420 zonnepanelen op het dak van de school.

Meerdere jaren aan de slag

Richard van Vliet, bestuurslid van stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg: ‘Het idee voor een gedeeld zonnedak in Ypenburg is al in 2018 ontstaan in een werkgroep. Met ons vijven zochten we contact met diverse bedrijven. Maar het vinden van een groot dak was niet zo makkelijk. En toen we die eenmaal hadden gevonden, kwam er nog flink wat administratie en geregel bij kijken. Daarom zijn we erg trots dat er nu 420 zonnepanelen op het dak liggen!’ De zonnepanelen zijn betaald en worden beheerd door 50 leden van de energiecoöperatie Haags Opgewekt. Richard: ‘In tegenstelling tot de voorbereiding van dit project, koste het nauwelijks moeite om de panelen te verkopen. Zo zie je maar weer hoe graag mensen investeren in duurzame energie.’

De ALV van het zonnepanelenproject in Lyceum Ypenburg

Alle hulp was welkom

De stichting heeft voor de aanloopkosten gebruikgemaakt van subsidie van gemeente Den Haag. Dit was anders nog niet te financieren zonder leden. Toen het project verder ging en de gesprekken met het schoolbestuur van Voortgezet Onderwijs Haaglanden technischer van aard werden heeft de stichting besloten samen te werken met de energiecoöperatie Haags Opgewekt. 

Richard: 'Samenwerken met Haags Opgewekt was een verademing! Ze hebben al veel ervaring met het realiseren van zonnedaken in Den Haag. Het wiel hoefde niet nog een keer te worden uitgevonden.' Daarnaast heeft ook het Klimaatfonds Den Haag dit project gesteund met een financiële bijdrage voor de zonnepanelen.

Helaas zorgde de coronacrisis en gemeentelijke procedures voor vertraging. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Op 8 juni 2022 zijn de panelen formeel ingeschakeld in aanwezigheid van wethouder Liesbeth van Tongeren. Er wordt de komende 25 jaar schone stroom opgewekt waar bijna 50 huishoudens op kunnen draaien. De buurtgenoten profiteren de komende jaren van de opbrengst van de schone stroom.

Ik help je graag
Lennart van der Linde
Bij mij kun je terecht voor meer informatie over je aanvraag.